Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Κίνηση μετοχών ΟΛΠ

Το άρθρο που ακολουθεί είναι τμήμα της δημοσίευσης του mikrometoxos.gr/ στις 22/6/2017. Θα σταθώ στο κομμάτι της μίνιμουμ Καθαρής Παρούσας Αξίας του ΟΛΠ (860 εκατ. σήμερα σύμφωνα με την αξιολόγηση από τους οίκους Ernst &Young και PWC), όταν το τίμημα πώλησης μετοχών έφτασε τα 300 εκατ. Αν κάτι από το δημοσίευμα έχει ιδιαίτερη αξία για όσους ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στον ΟΛΠ, η τελευταία παράγραφος περιέχει όλη η σημασία της κατευθυντήριας γραμμής για το που περιμένουν να φτάσει η μετοχή.


ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 100 μέχρι 500 εκατ. ευρώ)

!ΟΛΠ: Παρατηρούσες μόλις πριν λίγες μέρες το ταμπλό και έβλεπες την μετοχή λίγο πάνω από τα
χαμηλά έτους στη τιμή των 13,00 ευρώ που αποτιμούσε το πρώτο – εν δυνάμει – λιμένα της Μεσογείου σε 300 εκατ. ευρώ!!
  • ΤΗΝ ίδια στιγμή έφερες στη σκέψη σου αυτά που έχεις διαβάσει και που δεν έχουν σηκώσει την παραμικρή αμφισβήτηση, έστω υπό μορφή σχολίων…
  • ΓΙΑ να τα ξαναφέρουμε στην επιφάνεια λοιπόν… Μεταξύ 860 εκατ.  και 1,084 δισ. ευρώ σε παρούσα αξία αποτιμήθηκε η νέα σύμβαση φιλικού διακανονισμού του ΟΛΠ με την Cosco.
!ΟΛΠ(1): Το όφελος είναι τεράστιο σε σχέση με τα μεγέθη της ελληνικής κρατικής εταιρίας και με την παρούσα αξία της πρώτης σύμβασης, η οποία ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.
  • Οι αποτιμήσεις έχουν γίνει από προέρχονται από τους οίκους Ernst &Young και PWC… Και τα σχετικά νούμερα περιλαμβάνονται στην αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με τις γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν.
  • Μάλιστα τα 860 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί με βάση το “απαισιόδοξο σενάριο”. Δηλαδή ότι η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά θα κινηθεί στη διάρκεια της 30ετούς σύμβασης σε χαμηλά και μεσαία επίπεδα… Καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργηθούν νέα ανταγωνιστικά terminals, κ.οκ.
  • Στον αντίποδα, τα 1.084 δισ. ευρώ αφορούν το “αισιόδοξο” σενάριο. Δηλαδή ότι ο Πειραιάς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι το 2044 με τους σημερινούς γοργούς ρυθμούς…
!ΟΛΠ(2): Η τρέχουσα αποτίμησή του στο ταμπλό – στη τιμή των 15,28 ευρώ ανά μετοχή – ανέρχεται σε 382 εκατ. ευρώ. Και λιμάνι δεν είναι μόνον η σύμβαση με την Cosco…
  • ΦΥΣΙΚΆ το θέμα της αδιαφορίας των επενδυτών αναφορικά με την μετοχή του ΟΛΠ έχει να κάνει με την ίδια την «ποιότητα» των επενδυτών που έχει σήμερα το ΧΑ.
  • Δηλαδή το ΧΑ έχει επενδυτές που θέλουν γρήγορο κέρδος και εύκολη είσοδο και έξοδο, επομένως η εμπορευσιμότητα του ΟΛΠ τους «απαγορεύει» να επενδύσουν.
!ΟΛΠ(1): Στις 7/6… Φίλος του μ/μ όμως του επέστησε την προσοχή στο να μην αποκλείει προσεχώς θετικές τερματικές εκπλήξεις καθότι το χαρτί είναι “στο μαντρί” και όχι σε…λιμάνι, τα χαρτιά των Εγγλέζων τα έχουν συγκεντρώσει εφοπλιστικά -χρηματιστηριακώς κινούμενα- κεφάλαια και ότι θα συνεχίζουν να το συγκεντρώνουν…
  • Γι αυτό και η σταθερότητα που δείχνει στα περί τα 14,0000 ευρώ επίπεδα τιμών. Στις (18) τελευταίες συνεδριάσεις έχει το “14” μπροστά από την τιμή του και 20 χιλ. τμχ μέσο όρο ημερησίως… (Ο φίλος είναι από τις παλαιές καραβάνες του επαγγέλματος)
ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΔΊΚΙΟ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ…
Τμήμα άρθρου του mikrometoxos

Δεν υπάρχουν σχόλια: