Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Μισθολογική ταφόπλακα η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας


Επέλαση στους μισθούς και νέο μισθολογικό καθεστώς επιβάλλει ο νόμος 4093/12.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, και έχει εφαρμογή από τις 12/11/2012 ημερομηνία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, διαφαίνεται ότι:

 • Οι εργοδότες που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) από τις 12 Νοεμβρίου δεν δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης. Δηλαδή πρέπει να δίνουν μόνο τον κατώτερο μισθό και τις τριετίες (που έχουν παγώσει), αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν επίδομα γάμου (που είναι 10% του μισθού).
 • Οι εργοδότες που είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης (βασικός μισθός + τριετίες + επίδομα γάμου). Η δέσμευση αυτή ισχύει για όσο διάστημα παραμένει σε ισχύ η εθνική συλλογική σύμβαση, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται πως από την 1η Απριλίου 2013 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς. Οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%.
 • Συμβάσεις που θα συναφθούν μετά τις 12 Νοεμβρίου: Σε περίπτωση που πρόκειται για μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που συμμετέχει στην εθνική συλλογική σύμβαση δεσμεύεται από μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους. Αν δεν είναι μέλος, ο εργοδότης δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους (π.χ. άδειες).
 • Συμβάσεις που έχουν συναφθεί από 27 Οκτωβρίου 2011 έως 12 Νοεμβρίου 2012: Τα συμβαλλόμενα μέλη μπορούν να προσαρμόσουν τους μισθολογικούς όρους στα όρια του νομοθετημένου κατώτερου μισθού (βασικός μισθός και τριετίες) με τροποποιητική επιχειρησιακή σύμβαση.
 • Οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν επίδομα γάμου υποχρεούνται στην καταβολή του.
 • Οσοι δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις ή δεν είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το επίδομα γάμου (στην εγκύκλιο αναφέρεται πως δύνανται να συνεχίσουν την καταβολή του).
 Στην περίπτωση της συνταξιοδότησης:
Ανατροπές στις αποζημιώσεις -ακόμα και στην περίπτωση της συνταξιοδότησης- φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις. 
 • Όσοι έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη θα δουν την αποζημίωσή τους να «παγώνει» στα επίπεδα που είναι φέτος, ακόμα και αν συνεχίζουν να εργάζονται.Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη και με μισθό άνω των 2.000 ευρώ, καθώς θα μπει πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό. Ανατροπές έρχονται και για όσους προσληφθούν από εδώ και στο εξής, καθώς όσα χρόνια και αν εργαστούν θα παίρνουν αποζημίωση το πολύ 12 μισθούς. Στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:
 • Για τον υπολογισμό της επιπλέον αποζημίωσης ιδιωτικών υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος ως χρόνος υπηρεσίας -για τον υπολογισμό της επιπλέον αυτής αποζημίωσης- λαμβάνεται υπόψη εκείνος που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στις 12 Νοεμβρίου. Αυτό ισχύει οποτεδήποτε και αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος (ρύθμιση που μπορεί να επανεξεταστεί σήμερα).
 • Μέχρι τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν τους 12 μισθούς (δεν αλλάζει τίποτα).
 • Μετά τα 16 έτη η αποζημίωση αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Ωστόσο η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος στο μέλλον θα υπολογίζεται με χρόνο τη 12η Νοεμβρίου του 2012.
Σε περίπτωση προειδοποίησης καταβάλλεται μισή αποζημίωση. Ο χρόνος της προειδοποίησης διαμορφώνεται:
 • Στον έναν μήνα για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες έως 2 έτη.
 • Στους δύο μήνες για υπαλλήλους που έχουν στον ίδιο εργοδότη από 2 έως 5 έτη.
 • Στους τρεις μήνες για όσους έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη από 5 έως 10 έτη και
 • Στους τέσσερις μήνες για πάνω από 10 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.
Όλη η εγκύκλιος βρίσκετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: