Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Η διαφορά μεταξύ Ηγέτη και Ηγεμόνα

Ανάμεσα στα τούνελ των ηλεκτρονικών αναζητήσεων, βρήκα μια εκδήλωση με θέμα συζήτησης "Το έλλειμμα της ηγεσίας"
Πολύ καλή η ανάλυση που παρουσίασαν οι ομιλητές αλλά θα σταθώ στην ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά που έδωσε την ανάλυση  και τη διαφορά μεταξύ Ηγέτη και Ηγεμόνα.
Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες στη θεματική του ενότητα ο καθηγητής μας μεταφέρει με τις διαφάνειες του στο νόημα της διαφορετικότητας των ρόλων του ενός και του άλλου.

Συνοπτικά θα αναφέρω ότι Ηγέτης είναι αυτός που εμπνέει, κινητοποιεί, ενώνει, οδηγεί, διδάσκει μέσα από όραμα και αξίες και κάνει τους άλλους ανθρώπους να επιτυγχάνουν αποτελέσματα για το κοινό καλό. Κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ή των εργαζομένων μέσω της ακεραιότητας και της ικανότητας και αφήνει κληρονομιά καλύτερους ανθρώπους και καλύτερους θεσμούς για ένα καλύτερο μέλλον στηριζόμενος στη φρόνηση το ηθικό και πολιτικό ορθολογισμό.

Οι διαφορές μεταξύ Ηγέτη και Ηγεμόνα διακρίνεται από μερικά χαρακτηριστικά στην παρακάτω καρτέλα:


  • Μεταξύ άλλων ο Ηγέτης έχει ως νόημα ζωής να υπηρετεί το "κοινό καλό" Ενώ ο Ηγεμόνας έχει ως νόημα ζωής το ατομικό καλό και το καλό των όσων το υπηρετούν.
  • Ο Ηγέτης αναδεικνύεται λόγω της συνεισφοράς στο κοινό καλό, την επίτευξη αποτελεσμάτων, στη βάση των θεμελιωδών αξιών ενώ ο Ηγεμόνας αναδεικνύεται μέσω Μακιαβελικών τακτικών αναρρίχησης στην εξουσία πχ. διαπλοκή, δημαγωγία, λαϊκισμός, κληρονομικότητα, οικονομική δύναμη, μάρκετινγκ.

Για όσους φίλους θέλουν να αφιερώσουν 57 δημιουργικά λεπτά ας παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις που βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο: 
Σας βεβαιώνω ότι θα ανακαλύψετε πάρα πολλές ομοιότητες με το μικρόκοσμο της εργασίας μας στο Λιμάνι αλλά και ομοιότητες ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: