Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Βραβείο ταινιών για τους υγιείς χώρους εργασίας


Η υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το βραβείο καλύτερης ταινίας ξεκίνησε. Το καλύτερο ντοκιμαντέρ με θέματα που αφορούν την εργασία θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 8.000 ευρώ. Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας. Μέσω της διοργάνωσης των συγκεκριμένων βραβείων, ο EU-OSHA επιδιώκει να προβάλει τη σπουδαιότητα της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, εγείροντας τον προβληματισμό του κοινού.

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του EU-OSHA για τους ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας, το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ. Ως πρόσθετο βραβείο, θα παραχθούν από τον EU-OSHA 1 000 αντίγραφα της βραβευθείσας ταινίας στις 22 γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στα νορβηγικά και ισλανδικά, και θα διανεμηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι σκηνοθέτες καλούνται να στείλουν τις ταινίες τους μέχρι τις 10 Ιουλίου 2011 για να διεκδικήσουν το βραβείο. Η ταινία που θα βραβευθεί θα επιλεγεί από διεθνή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από κορυφαίους επαγγελματίες στον χώρο της παραγωγής ταινιών και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ΕΑΥ, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας.

Κριτήρια επιλογής ταινιών
Η ταινία πρέπει να πραγματεύεται κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην εργασία τους (σωματικούς, χημικούς, μηχανικούς ή ψυχοκοινωνικούς). Μπορεί επίσης να έχει ως θέμα τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας ή τις επιπτώσεις της πολιτικής και οικονομικής αλλαγής στον τρόπο εργασίας μας.
Η ταινία θα μπορούσε επίσης να εστιάζει στους παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ευρώπης (π.χ. εκπαίδευση, γεωργία, κατασκευές, υγειονομική περίθαλψη) ή σε ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις όπως οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι με αναπηρία, οι νέοι και ηλικιωμένοι εργαζόμενοι.
Το βραβείο ταινιών για τους υγιείς χώρους εργασίας θα απονεμηθεί σε ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ που θα προάγει μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών τον διάλογο σχετικά με τη σπουδαιότητα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία. Η ταινία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη οπτική ώστε να πείσει την κριτική επιτροπή με την υποβλητική της αφηγηματική πλοκή, τους δυνατούς χαρακτήρες και την εξαίρετη κινηματογράφηση σε ό,τι αφορά τη λήψη εικόνων, τον ήχο και το μοντάζ.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λειψίας προβάλλονται ταινίες αφιερωμένες στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι ταινίες που προβάλλονται στον διαγωνισμό ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ δεν πρέπει να έχουν προβληθεί ήδη στη Γερμανία. Οι παγκόσμιες, διεθνείς ή ευρωπαϊκές πρεμιέρες θα προτιμηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: