Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Σκάϊ για ΟΛΠ -COSCO

 skai.gr
Κραδασμούς στο λιμάνι προκαλούν οι εκκρεμότητες που παραμένουν μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της κινεζικής Cosco. Τα προβλήματα οδήγησαν στην παραίτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Νίκου Μουστάκη, αν και ο οργανισμός αποδίδει την παραίτηση αυτή σε προσωπικούς λόγους.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες που θέλουν τον αρμόδιο Κινέζο υφυπουργό να έρχεται στην Αθήνα, καθώς το Πεκίνο φέρεται δυσαρεστημένο από την τροπή που έχει πάρει η σύμβαση παραχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση προβλέπει παραχώρηση και εκμετάλλευση -έναντι τιμήματος για 35 χρόνια- του προβλήτα 2 και του προβλήτα 3 που θα κατασκευάσει η ίδια η Cosco. Στον ΟΛΠ μένει ο προβλήτας 1 τον οποίο, σύμφωνα πάντα με τη σύμβαση, τον εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα η Cosco για να συνεχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός.

Ο ΟΛΠ όχι μόνο άρχισε να λειτουργεί αλλά και να εντείνει τον ανταγωνισμό του με τη ΣΕΠ. Το γεγονός δυσαρέστησε έντονα τους Κινέζους επενδυτές και δεν είναι η πρώτη φορά.

Έτσι, η Cosco ζητά τώρα από την κυβέρνηση πρώτον τη μη καταβολή μισθώματος για την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελωνειακών και των μεταφορέων και δεύτερον τη μη υπογραφή από τον ΟΛΠ νέας συμφωνίας με τον ιταλοελβετικό όμιλο της MSC για τη διακίνηση κοντέινερ από τον δικό του εμπορευματικό σταθμό.

Ανεπίσημα η ΣΕΠ έχει εκφράσει στην κυβέρνηση την επιθυμία της να αναθεωρηθεί συνολικά η σύμβαση και αν στις επόμενες 15 ημέρες -μέσω της φιλικής διευθέτησης- επιτευχθεί συμφωνία, ναυτιλιακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτή πιθανότατα θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης.
Σχόλιο δικό μου....
Τελικά η παραίτηση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου πιθανόν να κρύβει περισσότερα από την επίσημη εκδοχή "για προσωπικούς λόγους"...
Το δένδρο το είδαμε....
Το δάσος πότε θα μάθουμε τι κρύβει;;;
 Αναμένουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: