Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Βαρέα: Κερδισμένοι και χαμένοι από τη νέα λίστα...


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αναθεώρηση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς οι πιέσεις της τρόικας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ασφυκτικές. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη στα χέρια τους το πόρισμα που συνέταξε από το 2008 η επιστημονική επιτροπή που είχε συσταθεί γι' αυτό, θέτοντας «εκτός λίστας» το 57,7% των ειδικοτήτων και είχε κατατάξει άλλες 29 ειδικότητες (ποσοστό 40,8%) σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας - βαρύτητας (αφήνοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση να καθορίσει τα ανάλογα συνταξιοδοτικά μπόνους που θα είναι ισχυρότερα μόνο για όσους κατατάσσονται στην τέταρτη κατηγορία): Στο πόρισμα αναφέρονταν χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν μπορεί ο... τρίφτης του χαμάμ, ο εκφωνητής ραδιοφώνου και ο κουρέας να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τον εργαζόμενο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Zώνη Περάματος». Επιπλέον, οι συντάκτες του πορίσματος αυτού προτείνουν και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας, «έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες».


H Επιτροπή θεωρούσε «στρέβλωση» το γεγονός ότι «η Ελλάδα του 21ου αιώνα κατέληξε να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία από το σύνολο δύο εκατομμυρίων εργαζομένων οι 700.000 ανήκουν στα BAE». Το πόρισμα διαπίστωνε ακόμη ότι: «Ο θεσμός των BAE μετατρέπεται σε αντισταθμιστική παροχή για την έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σε συγκεκριμένους χώρους όπου η εργασία ήταν πράγματι βαριά και ανθυγιεινή». «H έλλειψη κριτηρίων και σταθερών μηχανισμών μετέτρεψε την ένταξη στα BAE σε πολιτική παροχή. H πρόωρη πλήρης συνταξιοδότηση ήταν, έτσι, ένας αξιόλογος συνδικαλιστικός στόχος σχετικά εύκολα επιτεύξιμος».

Μεταξύ των ειδικοτήτων που προτείνεται να εξέλθουν από τη λίστα, με βάση την πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του 2008, είναι όσοι απασχολούνται στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων, θαλαμηπόλοι ευαγών ιδρυμάτων, κτίστες βιομηχανικών κλιβάνων, εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού και εργαζόμενοι εκτός χώρων σφαγείων. Επίσης, οι υπάλληλοι γραφείων βιομηχανιών, μεταλλείων, εταιριών πετρελαιοειδών, τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου, καμαριέρες ξενοδοχείων, σερβιτόροι, ζαχαροπλάστες και αρτεργάτες, ταμίες στα σούπερ μάρκετ, σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, χειριστές μηχανών προβολής κινηματογράφου, κουρείς, κομμωτές, υποδηματεργάτες, πωλητές χονδρικής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, συνοδοί κλιναμαξών του ΟΣΕ και φορτοεκφορτωτές κιβωτίων και βαρελιών ζυθοποιίας.

Εμπλουτισμός

Ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εμπλουτιστεί και με νέα επαγγέλματα και εργασίες. Για παράδειγμα, οι μηχανοδηγοί των ΗΣΑΠ υπάγονται στο θεσμό, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με τους μηχανοδηγούς του μετρό. Μεταξύ των κλάδων που διεκδικούν την ένταξή τους στη νέα αναθεωρημένη λίστα των ΒΑΕ είναι οι εξής: μηχανοδηγοί του μετρό και εργαζόμενοι στους υπόγειους χώρους του μετρό, χειριστές αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια με μόνιμη σχέση εργασίας, πυρηνικοί ιατροί, ηλεκτροσυγκολλητές, σφυροκοπανιστές, χύτες, αμμοβολιστές και ψυκτικοί μόνιμοι στο Ναυτικό, οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων/ οχημάτων της ΕΜΑΚ, πυροφύλακες, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων σε γερανογέφυρες, εργαζόμενοι στα υπόγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, εργαζόμενοι στα εναέρια δίκτυα (ΤΑΠ-ΟΤΕ), οδηγοί βαρέων οχημάτων (που καλύπτονται από το ΤΑΠ-ΟΤΕ), εργάτες πυρόσβεσης και διάσωσης, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, καθαρίστριες με τετράωρη απασχόληση σε έναν ή περισσότερους εργοδότες (οι πλήρους απασχόλησης είναι ήδη στα ΒΑΕ), εργαζόμενοι σε υποσταθμούς της ΔΕΗ με υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, εργαζόμενοι στην επίβλεψη φρεατίων και βόθρων, γκρουμ στα ξενοδοχεία, νυχτοθυρωροί, εργαζόμενοι στα ναυπηγεία σε εργασίες ξηράς (όσοι απασχολούνται στα πλοία είναι ήδη στα βαρέα), ακονιστές και τροχιστές μετάλλων, χειριστές παραγωγής στο φυσικό αέριο, εργαζόμενοι στα αντλιοστάσια λυμάτων της ΕΥΔΑΠ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, εργαζόμενοι στη συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, εργαζόμενοι στα κέντρα βιολογικών καθαρισμών της ΕΥΔΑΠ, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων (Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης), πυροσβέστες και οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, βαφείς δι΄ αεροψεκασμού, εναερίτες διανομής στη ΔΕΗ (οι εναερίτες παραγωγής και μεταφοράς είναι ήδη στα Βαρέα) κ.ά.

Αναδημοσίευση από το:
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: