Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΕΔ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΕΔ 17/05/09

Παραβρισκόμενος σήμερα σε ένα αρκετά ενδιαφέρον σεμινάριο του ΟΜΕΔ στο Καβούρι, εκτός των γνώσεων που αποκόμισα γύρω από θέματα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την μελέτη επιχειρησιακής ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική- Πειραιά, και την επεξηγηματική τοποθέτηση των ομιλητών σχετικά με τη συγκρότηση συμβάσεων σύμφωνα με το Ν. 1264/82 και το Ν. 1876/90 (κάτι που ούτως η άλλως γνωρίζουμε ως συνδικαλιστές), συμπέρασμα βγήκε ένα:
Έχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δρόμο μπροστά μας ώστε να υπερπηδήσουμε τη στασιμότητα των μέχρι σήμερα διοικήσεων των εργοδοτικών μας σωματείων!!!
Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι συνδικαλιστές μας συνέβαλλαν κατά το μέγιστο ώστε να επέλθει ανάπτυξη στο νευραλγικό τομέα του πρώτου λιμανιού της χώρας μας….
Το τίμημα όμως που κατέβαλαν ήταν μονόπλευρες παραχωρήσεις σε βάρος των εργαζομένων!!!
Ελαχιστοποίησαν τις νόμιμες απαιτήσεις διότι κατά τα λεγόμενά τους: «χορτάτο σκυλί δεν τρέχει!!!» και σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους κατώτερες του νόμου απαιτήσεις όπως:
1. Νυχτερινή εργασία που ο νόμος ορίζει προσαύξηση κατά 25% επί των αποδοχών, «πέτυχαν» να διεκδικήσουν το 20%!!!!
2. Υπερωρίες, που ενώ ο νόμος ορίζει μέχρι 8 ώρες ως υπερεργασία αμειβόμενη με προσαύξηση κατά 50%, μέχρι 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας αμειβόμενης με προσαύξηση κατά 75%, και πέραν αυτών κάθε παράνομη υπερωρία αμειβόμενη με προσαύξηση κατά 100% «κατάφεραν» να τις συνοψίσουν όλες ώστε να αμείβονται με προσαύξηση κατά 50%!!!!
3. Το 26˚ ένσημο που χάνει μεγάλη μερίδα εργαζομένων ώστε να έχουν απώλεια εισοδήματος από τα δώρα και το επίδομα αδείας
4. Η προϋπηρεσία, που ενώ ο νόμος ορίζει πως προσμετράτε εξ ολοκλήρου και ακολουθεί τον εργαζόμενο όπου κι αν πάει για δουλειά, «κατάφεραν να πετύχουν διεκδικώντας» να προσμετράτε μέχρι και 9 χρόνια!!!
με αποτέλεσμα σήμερα το 70% των εργαζομένων να έχει χάσει από ένα διαμέρισμα με σημερινές τιμές στο διάστημα 2000-2008!!!!
Όμως «αν δε σπάσεις αυγά πώς θα γίνει ομελέτα;;;» λέει η λαϊκή ρήση!!!
Έρχονται δύσκολα χρόνια για το συνδικαλιστικό κίνημα που βάλλεται από παντού και η παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε δυστυχώς είναι σε βάρος των εργαζομένων!!!
Συμπέρασμα:
Ο σωστός συνδικαλισμός επιβάλλει να φτάνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων μέχρι τέλους!!! Καμία επιπλέον παραχώρηση κεκτημένων δικαιωμάτων δεν μπορεί να χαριστεί στους εργοδότες!!!
Στην προκειμένη περίπτωση το τελικό όργανο είναι ο διαμεσολαβητής του ΟΜΕΔ.
Το αξίζουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: